Çin, Trump’ın çelik tarifeleri üzerinden ABD mallarına 3 milyar dolar hedefliyor
Çin Başkanı Donald Trump ile bir tarife anlaşmazlığında olası misilleme için ABD mallarının 3 milyar dolarlık bir listesini açıkladı ve finans piyasaları küresel ticarete zarar verme korkusuyla battığında teknoloji politikası üzerinde daha büyük bir savaş için girintili oldu.
Çin Ticaret Bakanlığı, domuz, elma, çelik boru ve diğer mallar üzerindeki yüksek vergilerin, Trump’ın çelik ve alüminyum ithalatına yönelik gümrük zamları nedeniyle Çin zararlarını telafi edeceğini söyledi.
Washington, bir anlaşmayı müzakere etmeye çağırdı, ancak son tarih belirledi.
Potansiyel olarak daha büyük sonuçlara yol açan ayrı bir anlaşmazlıkta bakanlık, Trump ‘un Perşembe günü yaptığı açıklamada, Pekin’ in teknoloji politikasına göre 60 milyar dolara kadar olan Çin mallarına yönelik olası bir tarife zammı onaylanması yönündeki eleştirisini eleştirdi.
Olası bir tepkiyi belirtmedi, ancak dışişleri bakanlığı Pekin’in çıkarlarını korumak için “gerekli tüm önlemleri” alacağını söyledi.
Cumhurbaşkanı, tarifelerin Çin ile olan ticaretinde “yaklaşık 60 milyar $ ‘ı kapsayabileceğini, ancak üst düzey Beyaz Saray yetkilileri ABD Ticaret Temsilcisi’nin potansiyel hedefler olarak yaklaşık 50 milyar dolarlık 1.300 ürün hattını belirlediğini söyledi.
Bu liste USTR bilgi formuna göre havacılık, bilgi ve iletişim teknolojisi ve makineleri içerecektir. Ancak daha fazla ayrıntı yetersizdi.
Trump tarafından imzalanan sipariş, 15 gün içinde kamuya açık yorum için önerilen tarifelerin bir listesini yayınlamak için ticaret temsilcisini yönetti. Trump ayrıca, Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in Çin yatırımına ilişkin kısıtlamaların bir listesini çıkarmasını istedi ve yönetimin Dünya Ticaret Örgütü nezdinde bir dava hazırladığını söyledi.
Piyasa jitterleri
Finansal piyasalar tırmanan gerilimlerin en büyük küresel ticaret ilişkisini bozabileceği veya diğer ülkelerin ithalat engellerini yükseltmesine yol açabileceğinden endişe ediyor.
Yatırımcıların Japon para birimine kaymasıyla dolar, riskten “güvenli bir liman” olarak görülüyor.
Çin’in Cuma günkü tepkisi, 2016’da kendisine oy veren çiftlik alanları da dahil olmak üzere hangi ihracatçıların zarar görebileceğini netleştirerek, Trump’daki ABD’nin ABD’deki baskısını artırmayı hedefliyordu.
Trump’ın tarifelerine bağlı
Çin Ticaret Bakanlığı, Cuma günkü listenin Trump’ın çelik ve alüminyum tarifeleriyle bağlantılı olduğunu söyledi, ancak şirketler, Amerikan şikayetleri üzerindeki büyük anlaşmazlığın potansiyel aksaklıklarını ileriye dönük olarak inceliyordu.
Listede, Çin’e en büyük ABD ihracatı olan jetliner, soya fasulyesi veya diğer ürünlerden ve Çin’deki Amerikan Ticaret Odası’nın hedefler olabileceğinden bahsedilmediği belirtildi. Bu, Pekin seçeneklerini daha sert adımlar atmaya bırakıyor.
Cuma günü yapılan duyuruda, eğer daha fazla kapsamlı önlemlerin alınması gerektiğine dair bir “ön cevap” olarak görülmesi gerektiğini söyleyen Lu Feng, Pekin Üniversitesi Ulusal Kalkınma Okulu’nda bir ticaret uzmanı olduğunu söyledi.
Lu, “Çin bir“ ticaret savaşı istemiyor ”, ama Birleşik Devletler ısrar ederse, o zaman Çin buna cevap vermeli” dedi.
Ticaret Bakanlığı’na göre, Çin’in önerdiği tedbirler, domuz eti ve alüminyum hurdası için yüzde 25’lik bir tarife uygulanacak ve Trump’ın çelik üzerindeki yüzde 25’lik oranını yansıtacaktı.
Şarap, elma, etanol ve paslanmaz çelik boru da dahil olmak üzere ikinci ürün listesi, Trump’un alüminyum üzerindeki tarife zammıyla aynı marjla yüzde 15 oranında ücretlendirilecek.
Bakanlık, bu malların geçen yıl Çin malı alımlarının 3 milyar dolara ulaştığını söyledi.
Bu, Çin’in geçen yıl ABD mallarının 153,9 milyar dolarlık ithalatının yüzde ikiinden az olacaktı; teknoloji anlaşmazlığında Perşembe günü Trump’ın emrini hedef alan malların bir kısmı.
ABD ekonomisine zarar vermek
Amerikan iş grupları, alüminyum ve çelik tarifelerinin ABD ekonomisine zarar verebileceğini ve ihracatı bozabileceği konusunda uyardılar.
Çin’in en üst düzey ekonomik yetkilisi Premier Li Keqiang, Salı günü Washington’a “mantıklı davranmak” için çağrıda bulundu ve “bir ticaret savaşı görmek istemiyoruz” dedi.
Alüminyum ve çelik konusundaki daha yüksek Amerikan görevlerinin Çin’e çok az etkisi vardır ve bu da ABD’ye bu ürünlerin yalnızca küçük bir kısmını ihraç etmektedir. Ancak özel sektör analistleri, Pekin’in yüksek profilli bir anlaşmazlıkta zayıf görünmekten kaçınmak için harekete geçme yükümlülüğünü hissettiklerini söylediler.
Çin Ticaret Bakanlığı, daha yüksek ABD tarifelerinin küresel ticaret sistemini “ciddi şekilde zayıflattığını” söyledi. Trump’ın ABD ulusal güvenliğini korumak için gerek duyduğu çekişmeyi reddetti.
Teknoloji teslim
Teknoloji anlaşmazlığı şikâyetlerden kaynaklanıyor Pekin, yabancı şirketlere pazar erişimi karşılığında teknolojiyi devretmeye zorluyor ve endüstriyel sırları çalmak için siberşiyi destekliyor.
Çin’de faaliyet göstermek isteyen oto imalatı dahil olmak üzere birçok sektörde bulunan şirketlerin, potansiyel Çinli rakiplerine teknoloji vermelerini gerektiren yerel ortaklar aracılığıyla çalışmaları gerekmektedir.
ABD Ticaret Temsilciliği, Trump’ın eyleminin “ABD teknolojisinin adaletsiz ve zararlı bir şekilde ele geçirilmesine” yanıt olarak olduğunu söyledi.
USTR, Trump’ın, Pekin’in “ayrımcı teknoloji lisanslaması” na karşı bir Dünya Ticaret Örgütü davası izlemesini emrettiğini söyledi.
Bir USTR bildirisinde, olası önlemlerin Çin yapımı havacılık, bilgisayar ve bilişim teknolojisi ve makineler üzerinde yüzde 25’lik bir tarife olduğu, ancak hangi ürünlerin bulunabileceği hakkında hiçbir ayrıntı vermediği belirtildi.
Daha fazla ithalat sözü
Salı günü, Çin Başbakanı Pekin’de düzenlediği basın toplantısında, ekonomisini daha üretken hale getirme çabalarının bir parçası olarak ithalat ve yatırım için “daha da geniş açılacak” dedi.
Li, uyuşturucu ithalatına yönelik tarifeleri kaldırmayı da içerdiğini söyledi. Fakat başka hiçbir ayrıntı vermedi ve planlanan değişikliklerin Washington’u, Avrupa Birliği’ni ve Çin’e karşı piyasaya erişimi engelleyen ve ihracatları sübvanse etmeye engel olan diğer ticaret ortaklarını molozileştirip kirletemeyeceğini belirsizdi.
Li, Pekin’in “teknoloji transferleri için zorunlu bir gereklilik” olmaksızın yabancı rakiplere “tam olarak” üretim yapacağını söyledi. Ancak, Çinli yetkililer zaten şirketlerin şirketleri devretmek zorunda olmadıkları konusunda ısrar ediyorlar, bu yüzden politikanın nasıl değişebileceği belirsizdi.
Son Yorumlar